Saako valittaa?Yksinkertaiseen kysymykseen yksinkertainen vastaus: Saa. Tai onkohan asia sittenkään niin yksiselitteinen kuin miltä se aluksi vaikuttaa. Eipä taida olla. Onhan olemassa esimerkiksi monia sellaisia päätöksiä, joihin meillä kansalaisilla ei ole ainakaan virallista valitusoikeutta. Meidän on tyydyttävä siihen, mitä joku on jossain joskus jostakin syystä suuressa viisaudessaan päättänyt – joko meidän tai sitten jonkin muun osapuolen parhaaksi.


Olisihan elämä toki helpompaa, jos ei tarvitsisi valittaa, mutta joskus on suorastaan pakko vähän ”rutista”. Se saattaa keventää oloa kummasti ainakin hetkellisesti. Ja parhaassa tapauksessa paperille raapustettu valituskirje voi tuottaa pysyvämmän muutoksen parempaan. Totuus on kuitenkin se, että monikaan epäkohta ei valittamatta korjaannu – valitettavasti.


Vanhan sanonnan mukaan se, ken vaivojansa vaikertaa, on vaivojensa vanki. On totta, että jatkuva vaivojensa voivottelu johtaa helposti niiden ylikorostumiseen. Onkin hieman ristiriitaista, että esimerkiksi kuntoutusta hakiessa vaikeavammainen henkilö joutuu listaamaan vammasta aiheutuvia haittoja, rajoitteita, ongelmia ja vaikeuksia. Ei siis ihme, että välillä tuntuu siltä, ettei elämään juuri muuta mahdukaan. Olisi varmasti kuntouttavampaa keskittyä olemassa oleviin voimavaroihin ja piilevän potentiaalin etsimiseen. Onhan se tutkitustikin selvää, että kuntoutujan omalla aktiivisuudella ja sisäisellä motivaatiolla on vaikutusta siihen, millaisiin tuloksiin voidaan päästä.


Valitettavaa kyllä, mutta on olemassa lukuisia asioita, joista marisemme aivan turhaan. Yksi tutuimmista valitusaiheista lienee sää. On joko liian kuumaa, kylmää, kuivaa tai märkää. Vain todella harvoin on juuri sopivaa. No, tänä kesänä ennätyksellinen helleputki on ymmärrettävästi saanut monet ihmiset vaikertamaan suorastaan trooppisiksi äityneissä olosuhteissa. Ole siinä sitten tehokas, kun pelkkä työnteon ajatteleminenkin saa hien pintaan, nukkumisesta ei tahdo tulla mitään ja sopimuksensa irtisanoneen tuulettimen tilalle ei löydy uutta, kun kaupat myyvät vain ”eioota”. On tässä kuumuudessa sentään yksi hyvä puoli. Ei jaksa enää edes valittaa.Kommentit