"Kuinka voit väittää...?"

Kuinka voit väittää olevasi ihan oikea kirjailija?” Näin aloittaa nimetön henkilö kommenttinsa blogissani. En ole koskaan kutsunut itseäni kirjailijaksi. Olen ennemminkin kirjoittaja. Tosin esimerkiksi googlettamalla nimeni yhteydessä on usein nimike kirjailija – eikä ihme, olenhan julkaissut kirjan Järjenjuoksuja – Elämää CP-vamman kanssa.  Kommentoija jatkaa ihmetellen, millä eväillä olisin voinut muka kirjan itse kirjoittaa. No, niillä eväillä millä kirjoittaminen yleensä tapahtuu. Olen luku- ja kirjoitustaitoinen ihminen ja olen aina tykännyt ilmaista ajatuksiani kirjallisessa muodossa. Ja toisaalta olen elänyt ko. vamman kanssa koko ikäni. Ehkä kommentoijalle on jäänyt epäselväksi se, ettei CP-vamma estä järjenjuoksua. Jos et ole vielä lukenut kirjaani, kannattaisi kenties tutustua siihen nyt.  

Paljon eväitä kyseisen kirjan ja muiden tuotosten kirjoittamiseen olen saanut myös monipuolisesta akateemisesta koulutuksestani. Ja kyllä – olen suorittanut tutkintoni täysin rehellisesti enkä ole ostanut maisterin papereita netistä. On totta, että kirjani ei aikoinaan sopinut muutamien kustantamoiden ohjelmaan. Sen katsottiin olevan muun muassa pienen piirin juttu, joten kirjan ei uskottu kiinnostavan ns. laajempaa yleisöä. Toisaalta joissakin saamissani palautteissa minun todettiin sen sijaan olevan juuri oikea henkilö tällaisen tietokirjan kirjoittajaksi, olinhan ns. kaksinkertainen asiantuntija – siis vammainen ja korkeasti koulutettu. Nimettömän kommentoijan väite siitä, ettei kirjani kelvannut millekään kustantamolle on vahvasti liioiteltu. Kaikkiin kustantamoihin kun en käsikirjoitustani aikoinaan suinkaan lähettänyt. 

Suomen Tietokirjailijat ry myönsi minulle apurahan esikoistietokirjan kirjoittamiseen – ja kyseinen taho halusi luonnollisesti nähdä työni tuloksen kohtuullisen ajan kuluessa. Koska kustantajaa ei löytynyt riittävän nopeasti, päädyin lopulta omakustannekirjaan. Ja olen ratkaisuun edelleen tyytyväinen. Laadukasta kirjallisuutta julkaistaan tänä päivänä paljon myös suurten kustannustalojen ulkopuolella. Olen sitä mieltä, että se, mikä taho kirjan kustantaa ei ole tärkeintä, vaan kyllä sisältö ratkaisee. Kirjani on tavoittanut lukijoita hyvin ja saamani palaute on ollut pääosin positiivista. Kirjoitan siis edelleen – ja jossain vaiheessa syntyy seuraava kirja… 

P.S. Sinulle anonyymin kommentin kirjoittaja, joka tunnistat tekstistä itsesi: Jokaisella on oikeus omien mielipiteidensä esittämiseen – ja hyvä niin. Negatiivissävytteinen kommentointi olisi kuitenkin fiksumpaa tehdä avoimesti omalla nimellään. Ja tiedoksi vielä, että en minä viestistäsi aidosti mieltäni pahoittanut. Haluan vain oikaista muutaman virheellisen käsityksesi. 

Kommentit

  1. En yhtään ihmettele saamaasi kommenttia. Meillä kun jotkut ajattelevat, että jo pyörien käyttäminen oman liikkumisen apuvälineenä estää ajattelutoiminnan. Nimim. rollaattorinainen.

    VastaaPoista
  2. Tämäntyyliset kommentit ovat mullekin erittäin tuttuja ja joka ikinen kerta ne pistävät vihaksi, kohdistuivatpa ne kenelle tahansa. Erityisesti näen punaista siinä tapauksessa, jos joku joutuu todistamaan kykyjään ja taitojaan muille ihmisille vain ja ainoastaan siksi, että sattuu olemaan vammainen. Itsehän en joidenkin anonyymien kommentoijien mukaan ole sopiva opiskelemaan journalismia, koska en osaa heidän mielestä kirjoittaa oikein. En tiedä, liittyykö oma lievä CP-vammani tuohon samaan, mutta en yhtään ihmettelisi vaikka liittyisi. Eikö se niin mene, että jokainen itse tietää parhaiten omat kykynsä ja taitonsa eikä muiden tarvitse sitä kyseenalaistaa? :)

    Mä näen sut ainakin oikeana kirjailijana, jolla on juuri oikea asenne tähän hommaan! :) Hyvä vaan, että joku on valmis jakamaan tietoa vammaisuudesta ja puolustamaan näin heidän oikeuksiaan - nostan hattua korkealle! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti