Kohtuus kaikessa

Sorruitko herkutteluun? Ei hätää, aloita laihdutus jo tänään. Näillä vinkeillä onnistut varmasti. Tällaiset otsikot ovat tulleet jälleen kerran tutuiksi naistenlehtiä lukiessa. Myös sähköpostiin on alkuvuoden ajan tulvinut viestejä, joissa luvataan keveämpää ja terveempää tulevaisuutta monin erilaisin keinoin. Olen useaan otteeseen saanut viestin, jossa kehotetaan siirtymään sähkötupakkaan. Näin voisin vihdoinkin aloittaa terveellisemmän elämän. Täyttä roskaa, sanon minä. En ole nimittäin koskaan tupakoinut, joten eiköhän savuton elämä ole edelleen se terveellisin vaihtoehto. 

Moni joulun mukanaan tuomia lisäkiloja murehtiva naisihminen saattaa helposti langeta ihmepillereiden ansaan. Lupaukset nopeasta ja helposta painonpudotuksesta ja uudesta upeasta ulkonäöstä voivat houkutella, vaikka mitään takeita kyseisten tuotteiden tehosta ei olekaan. Photoshopatut ennen ja jälkeen –kuvat valehtelevat usein sanoja enemmän. Itse asiassa varmaa olisi vain se, että kukkaro kevenisi. Ja mikä pahinta, terveys voisi olla vakavasti uhattuna. Laihdutuspilleripurkin tilaamisen sijaan kannattaa siis hankkia vaikkapa kuntosalikortti. Kortti ei kuitenkaan vielä riitä, joten sitä tulisi käyttää säännöllisesti ympäri vuoden. Kohtuus kannattaa toki muistaa tässäkin asiassa, ettei liian innokkaasti aloitettu kuntoiluputki katkea heti alkuunsa. 

Karulta kuulostava totuus on se, että vain liikkuminen ja oikea ruokavalio auttavat ihmistä laihtumaan. Mitään taikapilleriä kun ei ole olemassakaan. Rasva ei poistu kehostamme hikoilematta. Kuluta siis se minkä syöt, niin saavutat tavoitteesi ja vaaka näyttää vähemmän, lienee lupaus, johon voimme luottaa. On ymmärrettävää, että se, mitä syömme ja juomme vaikuttaa oleellisesti jaksamiseemme ja hyvinvointiimme, mutta välillä tuntuu siltä, että mahtaakohan mikään olla enää terveellistä, nyt kun jopa maidon juonti ja kalan syönti on todettu terveydelle haitallisiksi. Lautaselle on aiempaa vaikeampaa valita terveellisiä tuotteita, mikäli eksyy liian syvälle esimerkiksi erilaisten dieettien viidakkoon. Pitkälle nämä usein lyhytaikaisiksi jäävät ”villitykset” eivät kanna, jos emme sitoudu terveellisempään elämäntapaan kokonaisvaltaisesti ja pitkäjänteisesti. On hyvä viettää vaikkapa tipatonta tammikuuta tai huikatonta helmikuuta – sadasta viinattomasta päivästä puhumattakaan, jos siltä tuntuu. Monet eivät kuitenkaan tule ajatelleeksi, että se mitä tällaisen jakson jälkeen tapahtuu, on kaikkein tärkeintä. 

Koska jatkuva kalorien laskeminen olisi ahdistavaa, ja stressaantuminen saattaisi lihottaa jopa enemmän kuin maltillinen herkuttelu vaikkapa kerran viikossa, en moiseen leikkiin ryhdy. Onhan se epäreilua, että jokainen viineri tuntuu löytävän pysyvän paikkansa vyötäröltäni, samalla kun joku toinen voi herkutella enemmän ilman, että siitä näkyy hänen vartalollaan merkkiäkään. Valitsen silti edelleen mieluummin pullan ja pirtelön proteiinipatukan sijaan. Laihuus kun ei takaa terveyttä, ja pullukkakin voi olla onnellinen. 

P.S. Kolumni on julkaistu Salon Seudun Sanomissa 8.2.2015.

Kommentit