Koulurauha - jokaisen oppilaan oikeus

Tänään on jälleen julistettu  koulurauha alkaneelle lukuvuodelle. Tänä vuonna teemana on vaikuttaminen koulussa. Tarkoituksena on siis pohtia, miten jokainen kouluyhteisön jäsen voi omalta osaltaan vaikuttaa koulussa vallitsevaan ilmapiiriin. Tekojen ei tarvitse olla suuria ja mullistavia. Pienilläkin asioilla on merkitystä. Näin ollen koululaisten valitsema tämänvuotinen slogan "Sinäkin voit vaikuttaa.  - Hymykin auttaa.", onkin varsin osuva.  Samalla mietitään myös sitä, kuinka oppilaiden vaikutusmahdollisuuksia voitaisiin lisätä. 

Ajatus koulurauhasta - siitä, että jokaisella oppilaalla olisi koulussa hyvä olla, kukaan ei jäisi yksin eikä ketään kiusattaisi - on todella tärkeä ja kaunis. Mutta samalla se on edelleen varsin kaukana todellisuudesta. Tuore kysely paljastaa nimittäin karun tosiasian tämän päivän koulumaailmasta. Pelastakaa Lapset ry:n keväällä 2018 toteuttaman Lapsen ääni -kyselyn tulokset osoittavat, että lähes 70 prosenttia vähävaraisten perheiden lapsista ilmoitti joutuneensa kiusatuksi koulussa. Osuus on minusta hätkähdyttävän suuri. Kiusaaminen on siis kouluissa edelleen valitettavan yleistä. Siitäkin huolimatta, että kiusaamisen vastaista työtä on tehty jo varsin pitkään. Tutkimustulosten valossa vaikuttaa kuitenkin siltä, että erilaisuudesta ja eriarvoisuudesta ei vieläkään puhuta kouluissa riittävästi, aiheutuvat ne sitten vaikkapa köyhyydestä, etnisestä taustasta tai vammaisuudesta. Huolestuttavaa on, että monet oppilaat kokevat, ettei kiusaamiseen puututa eikä kukaan oikeasti välitä siitä, mitä heille kuuluu. Kiinnostava kysymys onkin, miksi kiusaaminen jää kouluissa yhä usein huomaamatta. Miten ihmeessä yksikään opettaja voi sulkea siltä silmänsä? 

Koulurauha -ohjelman keskiössä on hienoja periaatteita: oppilaiden osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Toivon todella, että ilo ja into näkyy koulutyössä ympäri Suomen myös tänä lukuvuonna. Jokainen kouluyhteisön jäsen on vastuussa siitä, että kaikki oppilaat voisivat kokea olevansa tärkeitä ja hyväksyttyjä ominaisuuksistaan riippumatta. Oppimista tukeva, turvallinen ja muutenkin toimiva koulu vaatii kaikkien osapuolten aktiivisuutta ja aitoa sitoutumista ihan jokaisena koulupäivänä. Koulurauha rakennetaan yhdessä. 


Kommentit