Katse hallitusohjelmaan päin

Tuoreeseen hallitusohjelmaan on kirjattu lukuisia lupauksia kansalaisille. Ensivilkaisulla vaikuttaa siltä, että on haluttu luvata ikään kuin jokaiselle jotakin. Joukossa on myös lupaus syrjimättömyydestä. Sen mukaan ihmisoikeudet ja ihmisarvo kuuluvat kaikille. Hallitus lupaa rakentaa suvaitsevaista Suomea. Nähtäväksi jää, kuinka jokaisen kansalaisen ihmisoikeuksia kunnioitetaan ja edistetään käytännössä. On hienoa, että tähän lupaukseen on kirjoitettu myös nollatoleranssit sekä kiusaamiselle että rasismille. Mutta kysymys kuuluukin, millaisin keinoin tällaiseen tilanteeseen voidaan päästä?

”Haluamme rakentaa tasa-arvoista Suomea, joka on esteetön ja tukee kaikkia.”

Hallitusneuvotteluihin osallistuneilla puolueilla näyttää siis olevan tahtoa rakentaa Suomesta entistä parempi. Toivottavasti tämä ei jää vain kauniiden lauseiden tasolle. Onhan syrjimättömyys jo Suomen perustuslaissakin ja yhdenvertaisuuslakikin on olemassa, mutta niistä huolimatta monenlaista syrjintää – niin suoraa kuin välillistäkin – esiintyy edelleen paljon. Tulevalla Antti Rinteen hallituksella siis riittää töitä jo tämän yhdenkin lupauksensa lunastamisessa vaikka kuinka. Kun maasta halutaan rakentaa niin sosiaalisesti taloudellisesti kuin ekologisestikin kestävä yhteiskunta, haasteita ei taatusti puutu.

En ole vielä ehtinyt lukea eilen julkaistua Osallistava ja osaava Suomi -hallitusohjelmaa kokonaan, mutta aion lähiaikoina analysoida hieman tarkemmin, miltä se näyttää vamman omaavan kansalaisen silmin. Hallitusohjelman strategisista kokonaisuuksista itseäni kiinnostavat etenkin ”Oikeudenmukainen, yhdenvertainen ja mukaan ottava Suomi” sekä ”Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden Suomi”.

(Kuva: Kuvia Suomesta.fi)

Kommentit