Nenäpäivä on täällä taas - olethan sinäkin mukana auttamassa


Tänään perjantaina 8.11.2019 vietetään jälleen Nenäpäivää. Lahjoitustemme turvin on jo vuosien ajan autettu miljoonia lapsia eri puolilla maailmaa.  Mukana olevat yhdeksän kehitysyhteistyöjärjestöä työskentelevät pitkäjänteisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten paremman tulevaisuuden puolesta. Tavoitteena on antaa lapsille mahdollisuus hyvään elämään. Tällä työllä on saatu aikaan kestäviä tuloksia, joista hyötyvät niin lapset, heidän perheensä kuin yhteisötkin. 

Nenäpäivälahjoitusten avulla on rakennettu jo tuhansia kouluja ja päiväkoteja, noin miljoona lasta on voinut käydä koulua, lukuisia lapsia on rokotettu ja heidän terveyttään on muutenkin edistetty.  Lisäksi on lisätty lasten turvallisuudentunnetta kertomalla heille heidän oikeuksistaan. Tiedon jakaminen onkin avainasemassa monessa asiassa. Nenäpäivä muistuttaa meitä jälleen kerran siitä, että esimerkiksi puhdas juomavesi ja koulunkäynti eivät tänä päivänäkään ole itsestäänselvyyksiä kaikille maailman lapsille. Etenkin tyttöjen kohdalla opiskelun tärkeyttä ei monissa maissa edelleenkään ymmärretä, vaikka juuri tyttöjä kouluttamalla voitaisiin tehokkaasti torjua syrjäytymistä ja nostaa ihmisiä köyhyydestä. Siksi luku- ja kirjoitustaidon saavuttamisen tulisi kuulua kaikkien lasten oikeuksiin.  Tytöille on tärkeää opettaa, että heillä on oikeus päättää omasta kehostaan ja elämästään. On tehtävä lujasti työtä sen eteen, että tyttöjen silpominen loppuisi. Koulutuksella luodaan uskoa tulevaisuuteen samalla kun lapsityövoiman käyttö murentaa sen. Jokaisella lapsella tulisi olla oikeus olla lapsi, leikkiä ja iloita. Tämän tavoitteen saavuttaminen on kuitenkin edelleen valitettavan kaukana, mutta haluan uskoa, siihen että toivoa ei ole vielä menetetty. 

Tänä vuonna Nenäpäivä auttaa lapsia 17 maassa Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Lisää eri järjestöjen toiminnasta voit lukea täältäHelposti tulee ajatelleeksi, ettei muutamalla eurolla ole merkitystä, mutta kannattaa kuitenkin muistaa, että jo pienikin summa auttaa. Jo viidellä eurolla voidaan antaa esimerkiksi rokotukset tappavia tauteja vastaan neljälle lapselle. Kymmenellä eurolla saadaan puolestaan vaikkapa pieni kasvimaa neljälle kotitaloudelle, ja kahdellakymmenellä eurolla voit lahjoittaa lapselle lukutaidon.  Nenäpäivän tuotolla aikaansaadut muutokset osoittavat, että apu menee perille. 

Itse päätin tänä vuotta lahjoittaa pienen summan "Nenä kirjaan"-nettilippaaseen. Päädyin osallistumaan tähän kampanjaan muun muassa siksi, että kirjat ja lukeminen ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja kasvatustieteilijänä tiedän, kuinka arvokas pääoma lukutaito on riippumatta siitä, missä päin maailmaa lapset elävät. Haluan uskoa siihen, että mitä useampi pieni  nenä saadaan kiinni kirjaan, sitä parempi maailmasta tulee. 

Nettilippaaseen lahjoittaminen on vaivaton tapaa auttaa ja tehdä hyvää. Suosittelen sitä lämpimästi sinullekin, jos haluat olla mukana tuomassa toivoa heikoimmassa asemassa olevien lasten tulevaisuuteen. 

Kommentit