Elä. Naura. Rakasta.

 

Elämänohje:
Elä, naura, rakasta.
Mahdotontako?

Aina ei naurata, ei edes hymyilytä. Eikä se liene toki tarkoituskaan. On täysin normaalia, että välillä itkettää, kun huoli painaa mieltä. Sellaista on elämä. Monisäikeinen kudelma surua, pettymystä, vastoinkäymisiä, mutta myös iloa, onnea ja kiitollisuutta.  Aina välillä elämä heittää eteemme jotakin sellaista, jota emme haluaisi kokea emmekä jaksaisi kohdata. On kuitenkin pakko taistella, jotta voisi taas elää, nauraa ja rakastaa. 

Mutta aina ei vain millään jaksaisi. Ei ainakaan juuri silloin, kun mikään ei näytä johtavan mihinkään. Kun tuntuu, ettei tule aidosti kuulluksi, saati ymmärretyksi. Silloin saattaa kokea itsensä arvottomaksi, vaikka järki sanoo kyllä, ettei se ole totta. Kun petymme pahasti, syytämme epäonnistumisesta helposti itseämme, vaikka juuri silloin meidän tulisi suhtautua itseemme lempeästi. Silloin olisi hyvä pysähtyä miettimään, miten puhuisimme ystävällemme vastaavassa tilanteessa. Soimaisimmeko ja moittisimmeko häntä? No, enpä usko. Todennäköisesti lohduttaisimme, rohkaisisimme ja kannustaisimme. Kysymys on siis myötätuntoisesta suhtautumisesta ja välittämisen osoittamisesta.  

Vaikeina hetkinä onkin todella tärkeää opetella itsemyötätuntoa eli ystävällisyyttä itseä kohtaan. Se lievittää tutkitusti inhimillistä kärsimystä ja ehkäisee myös loppuun palamista. Itsemyötätuntoinen asenne saattaa saada myös luovuuden kukoistamaan ja ahdistuneen olon kaikkoamaan. Arjen harmauteen tulee taas värisävyjä. Itsemyötätunto auttaa meitä elämään paremmin juuri tässä hetkessä, nauramaan useammin ja rakastamaan enemmän sekä itseämme että muita. Kun siis seuraavan kerran huomaat moittivasi itseäsi siitä, ettet onnistunut täydellisesti, kiitä sen sijaan itseäsi siitä, että yritit parhaasi. Se riittää. Ihan oikeasti. Kukaan ei ole täydellinen, joten siihen ei kannata pyrkiäkään. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Ulkoiset paineet ja sisäinen kriitikkomme kun yrittävät jatkuvasti kertoa meille, ettei mikään riitä. 

Jos haluat kehittää omia itsemyötätuntotaitojasi, käy tutustumassa tähän sivustoon (englanninkielinen).  
Kommentit