Haluatko sinä olla mukana rakentamassa reilumpaa ja terveellisempää maailmaa?


Tänään on maailman terveyspäivä. Sitä vietetään vuosittain Maailman terveysjärjestön eli WHO:n perustamispäivänä 7. huhtikuuta. Tavoitteena on, että tietoisuus globaaleista terveysongelmista ja hyvinvoinnin edistämisestä lisääntyisi. Tämän vuoden teemana on reilumman ja terveellisemmän maailman rakentaminen. Maailma on tunnetusti eriarvoinen, sillä eri puolilla maapalloa elävät ihmiset ovat keskenään epätasa-arvoisessa asemassa sekä terveyteen vaikuttavien tekijöiden että terveydenhuoltopalvelujen suhteen. 


"Se ei ole pelkästään epäreilua. Se on estettävissä." 

 

Tämä on YK:n tärkeä viesti näin maailman terveyspäivänä.  Avainasemassa tässä työssä on kestävä kehitys, jonka tavoitteena on poistaa maailmasta muun muassa äärimmäinen köyhyys ja turvata hyvinvointi myös ympäristö huomioiden. Agenda 2030 – kestävän kehityksen tavoitteista voit lukea lisää tästä

Meidän tulisi nähdä terveys kaikkien ihmisten oikeutena, ei vain harvojen etuoikeutena. On siis aika rakentaa reilumpaa ja terveellisempää maailmaa kaikille. Terveellinen ja turvallinen ympäristö kun ei todellakaan ole itsestäänselvyys, eikä esimerkiksi sairaalahoito ole jokaisen ulottuvilla edes ns. normaaleissa olosuhteissa. Epätasa-arvoisuus on tullut jopa aiempaa räikeämmin esille nyt vallitsevan koronapandemian aikana. Monissa maissa, Suomi mukaan lukien, terveydenhuolto toimii onneksi hyvin, mutta samanaikaisesti lukuisat ihmiset eri puolilla maailmaa joutuvat kamppailemaan saadakseen edes ruokaa ja puhdasta vettä. Kaikki heistä eivät varmasti osaa edes haaveilla lääkkeistä tai rokotteista. Vaikka korona jättää jonkinlaisen jäljen varmasti ihan jokaiseen meistä, kaikkein eniten se vaikuttanee kuitenkin sellaisten yhteisöjen toimintaan ja niihin ihmisiin, jotka ovat jo ennestään heikoimmassa asemassa. 

Kun pysähdyn miettimään asioita edes hetkeksi, saan jälleen kerran huomata, kuinka onnekas olenkaan, kun olen sattunut syntymään juuri Suomeen. Jos olisin pienipainoisena keskosena nähnyt aikanaan päivänvalon vaikkapa jossain Afrikan maassa, olisin tuskin jäänyt edes eloon... Mutta koettu hyvinvointi ja terveys ansainnee teemana ihan oman postauksensa jossain vaiheessa. 
Kommentit