Sisaruus on erityistä

Sisaruus on aina erityistä. Onhan kysymys yhdestä elämämme pisimmästä ja tärkeimmästä ihmissuhteesta. Oman lisänsä tämän suhteen erityisyyteen tuo esimerkiksi sisaruksen vamma tai sairaus, joka saattaa vaikuttaa huomattavastikin koko perheen normaaliin arkeen. 

Tänään vietetään kansainvälistä sisarusten päivää ja on aika juhlistaa sisaruutta. Mielestäni sisaruus on juhlimisen arvoinen asia ihan joka päivä. Olen todella onnekas, kun minulla on isosisko, joka on aina kohdellut minua tavallisena siskona, vaikken sellainen vaikean synnynnäisen liikuntavammani vuoksi ole tarkemmin ajatellen oikeastaan ollutkaan. Arjessamme kun on ollut aina läsnä asioita, jotka ovat liittyneet erityisyyteeni. Alle kouluiässä olin muun muassa pitkillä kuntoutusjaksoilla erossa perheestäni, ja ne olivat vaikeita aikoja meille kaikille. Niitä emme siis lämmöllä muistele.  Fysioterapia ja erilaiset apuvälineet ovat olleet osana elämääni pienestä pitäen, ja minua on aina kuljetettu harrastuksiin, puhumattakaan siitä, että olen tarvinnut apua jokapäiväisissä toimissa. Tämä kaikki on vaikuttanut myös siskooni, mutta ”rajoitteistani” huolimatta olen aina saanut olla mukana kaikessa, ja olemme perheenä esimerkiksi matkustaneet niin etelään kuin pohjoiseenkin. Näistä matkoistamme olenkin erityisen kiitollinen, sillä enää ne eivät olisi mahdollisia. 

Sisko on ollut minulle niin leikkikaveri, puolustaja kuin luotettava ystäväkin. Aina juuri sitä, mitä olen kulloinkin tarvinnut. Olemme yhdessä nauraneet ja itkeneet, hassutelleet ja tapelleet, niin kuin kunnon sisarusten kuuluukin. Tiedän olleeni välillä aika rasittava kakara, mutta nyt aikuisena sisaruudessa on parasta se, että välillämme oleva ikäero on menettänyt merkityksensä. Sanoisin, että olemme nykyään entistä lähempänä toisiamme – vaikka fyysisesti niin ei olekaan varsinkaan näin poikkeusoloissa.  Onneksi on kuitenkin keksitty videopuhelut, joiden avulla kuulumisten vaihto onnistuu kätevästi aina silloin, kun haluaa kuulla, mitä toiselle kuuluu. 

Hyvää sisarusten päivää!


Olen saanut kuvassa olevan jääkaappimagneetin siskoltani. Olet paras <3

P.S.  Jos haluat tietää lisää erityisestä sisaruudesta, vieraile täällä


Kommentit